Waarom HDPE?

PE of HDPE buizen voor al uw leidingen? DSK draagt zorg voor uw riolering, gas- en waterleiding. U vindt bij ons elke buis in verschillende diameters aan een scherpe prijs.

Het gas en het water dat door uw meter stroomt heeft ondergronds kilometers afgelegd om tot bij u te komen. Vanaf de tussenstations is het aardgas en het drinkwater via pe-buizen tot bij u getransporteerd. Waarom kiezen deze maatschappijen reeds 30 jaar voor dit materiaal?

HDPE (HogeDichtheidsPolyEthyleen) heeft tal van gunstige eigenschappen:

HDPE buizen hebben een zeer lange levensduur:

  • levenscyclus minimum 50 jaar
  • bevestiging vanuit regressiecurven probleemloos 50 jaar
  • praktijkervaring reeds meer dan 30 jaar in gebruik
  • economische levensduurverwachting van meer dan 100 jaar = feit

HDPE buizen sterven niet af in de grond. Ze sterven af bovengronds! UV-stralen in het zonlicht tasten de buitenmantel van de buizen aan tot 1mm diepte. Vandaar krijgen pe mantels een doffe kleur. Deze verkleuring is geen kwaliteitsverlies, het heeft enkel invloed op de lasbaarheid. BELANGRIJK: neem voldoende manteldikte + lassen door stielman.

HDPE buizen hebben een geen last van betonrot / corrosie

Vandaag zijn er 40% van openbare werken nodig voor het vervangen van oude leidingen!
Betonbuizen overleven slechts 40 jaar door betonrot en verkeerd productieproces vroeger (te dunne betonwanddikte/geen wapening )
Stalen en gietijzeren buizen met pekmantel roesten weg vanaf 50 jaar (door zwerfstroom (electrolyse) + beschadigde teerlaag door werken in direkte omgeving)
Terracota leidingen hebben dezelfde levensduur.

HDPE buizen hebben een zeer grote chemische resistentie

  • Goede bestendigheid
  • Ideaal voor afvoer- en rioleringsleidingen
  • Ideaal voor aanvoer en transport van vloeistoffen en gassen

HDPE buizen worden niet opgelost door de grond. Transport van vloeistoffen hebben geen invloed op de binnenwand. Voor specifieke industrieën (chemie) dient de buizenfabrikant geraadpleegd worden. Omdat hdpe niet gelijmd kan worden kan er ook niks vasthechten aan de binnenwand. Spuit een koker siliconen leeg in de mantel, op gelijk welk moment trek je die terug los. Bij verstoppingen kan je dan ook dankbaar gebruikmaken van druk. Zo kan je ontstoppen met hoge druk (uitblazen) die bij het glasvezelblazen oploopt tot 11 bar om de glasvezel honderden meters ver door de buis te jagen. Je kan ook ontstoppen met onderdruk (vacuümzuigen). Belangrijk: neem voldoende manteldikte + 100% recycleerbaar.

HDPE buizen hebben een geen last van hechting op de binnenwand

Ferrometalen buizen hebben, in tegenstelling tot hdpe buizen uit kunsstof, na jaren slechts een binnendiameter van enkele cm meer door kalkvorming en corrosie. Terracota rioleringsbuizen hebben dezelfde resistentie.

HDPE buizen hebben een zeer grote mechanische resistentie

  • goede elasticiteit
  • goede trekbestendigheid en trekvastheid
  • goede temperatuursbestendigheid (90°C)

HDPe buizen worden aan elkaar gelast zodat er één lange buis ontstaat uit hetzelfde materiaal (homogeen). De goede elasticiteit zorgt ervoor dat er aan de buis kan getrokken worden. Tot het uiterste getrokken zal de buis 3 maal langer worden alvorens te breken. De buis is moeilijk te perforeren. Beton, terracotta en PVC breekt, PE geeft mee tot er plaatselijk een gat doorgedrukt is. Op een werf was een rupskraan van 30 ton over onze buis gereden van diameter 160 mm. Er was van de 60m lengte 2 keer 80 cm plat gedrukt. In de namiddag stond de buis opnieuw rond, wel niet perfect rond maar een beetje ovaal. Dit om aan te tonen hoe het geheugen effect van de vorm werkt op de soepelheid van het materiaal. Misschien zou dit het geschikte materiaal voor de autoindustrie zijn

BELANGRIJK: neem voldoende manteldikte + lassen door stielman.

HDPE buizen hebben een geen last van leidingbreuk

Pe-leidingen breken enkel door slecht laswerk. Terracottabuizen zijn zeer broos en worden elke meter in elkaar geschoven Stalen buizen zijn beter trekvast, drukvast en temperatuurbestendig maar niet elastisch.

KIES VOOR EEN DIKKE TAAIE HDPE-MANTELBUIS WAAR ALLES MEE KAN.

Nadelen van HDPE

  • Polyethyleenbuizen hebben als aardolieproduct een sterk schommelende prijs
  • Door onze grote afname kunnen we de tussenhandel uitschakelen waardoor we buizen kunnen leveren aan een zeer scherpe prijs.
  • Vanaf een diameter 200 mm is het economisch te overwegen buizen in ander materiaal te kiezen afgewogen tegen de voordelen van materiaal en (boor)proces.

Deze overweging is enkel financieel want kwalitatief blijft HDPE het beste materiaal voor partikuliere en KMO toepassingen. Mocht je honderd jaar worden dan schijt je nog door dezelfde buis als in je nieuwbouw. De tuin laat je dan nog door dezelfde waterleiding sproeien. Door de trekbestendigheid van de pe buizen zijn wij boorders beperkt tot die kunststofbuis. Polyethyleenbuizen zijn ondergronds niet opspoorbaar met elektronische zoek apparatuur.

BELANGRIJK: meet goed de ligging en de diepte van de pijpleiding op.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over PE of HDPE leidingen